Thursday, October 7, 2010

~ Sambungan coretan BersamaMu ~

sambung dari blog dia,
nak cerita pasal fakir miskin nie... ada mcm2 ragam org miskin...
fakir miskin nie, ada kalanya malu tuk datang minta bantuan, dengan kekangan kerja dan staff yg terhad, kami terpaksa menggunakan ketua kampung, amil masjid, kariah...
masalah pada ketua kampung.... kadang2 mereka memilih bulu mengikut parti masing2.
bila ketua kampung tuh parti PKR, org UMNO dan PAS payah nak terima bantuan...
bila Ketua Kampung tuh UMNO lagi jgn harap PAS and Keadilan nak dapat...
bila aduan diterima baru zakat akan bergerak dan membuat siasatan...
Amil masjid....
selalu nya yg tua2.. bila ditanya ada x fakir miskin di daerah nie...
dia jawab, x de ustaz, semua hidup sempurna, tapi sebenarnya dah x larat nak jenguk2 org kampung yg susah.. kami cume harapkan alamat dan tempat tinggal, itu pn x leh bg kerja sama.
kadang2 tuh bagi sokongan kepada yg x perlu dapat... bile pegawai buat siasatan dirumah, kereta, televisoan, mesin basuh, barang kemas semua disorok..
bila pegawai curiga, mintak dia bukak almari baju(mungkin keterlaluan) tapi yg kami dapat!! kantoi, banyak barang kemas mengalahkan kita yg bekerja... tapi rumah memang buruk dan x terurus.. dan kebanyakan org miskin nie pemalas... dah tau miskin tapi x nak kemas rumah... ada anak dara kat umah tapi wat x reti je... mcm mane hidup diorg nak maju klu anak2 pn bersifat mcm tuh x dididik.. klu mcm tuh pas nie anak dia plak menjadi pelanggan setia zakat..
bila diberi bantuan... bantuan tuh dijadikan sebagai gaji, x nak kerja, alasan sakit.. x mampu bekerja..
bila pegawai buat siasatan mengitip sampai kul 2 ke 3 pagi, duk depan umah mamber main dam haji and daun terub.. sakit ke name nyer tuh, bile kita behentikan bantuan suh dia kerja, buat surat mtak sokongan menteri besar lah, aduh lah.. last2 yg salah zakat gak.. mcm x buat kerja...
berbeza dengan org miskin di bandung... rumah zakat mereka kosong.. x ada org pn..
sedangkan fakir miskin kat sane melambak2 berbanding kat malaysia nie, tapi mereka ada perasaan malu dan lebih rela bekerja..pagi2 dah bangun pergi kerja, bila dah terdesak sangat baru dtg minta..
klu di dini... Allah hai...
sebenarnya x ramai dah fakir miskin kat malaysia nie, terutamanya selangor...
yg datang minta bantuan tuh semua yg entah ape2 entah...
logik tak bantuan yg diminta:
1. minta duit nak balik kampung, x dapat kerja di selangor
bulan depan dtg lg lagi..
2. nak mtak bantuan tuk bayar duit pembantu rumah dia..
klu x nak kuar dari islam..
3. mtak tolong bayar utang ahlong...
sblm pinjam ahlong x nak dtg sini..
4. mintak bantuan perniagaan.. pas tu lingkup..
sbb malas.. tapi modal yg diberi tak tau dia buat ape..
5. mintak bayar bil astro.. ada ka patut.. bile kita x bagi dia kate..
( korang ingat duit zakat babak korang yg punye ke?)
(aku pn jawab duit nie pn bukan babak ko yg punye hehehe dlm hati je k..)
kang kene pelangkong plak.. umah aku pn x de astro beb..
6. minta bantuan bulanan tapi sebenarnya, dia tinggal berdua je,
suami pulak bekerja, batuan rumah sewa dah pn zakat bayar..
nak ape lagi...
7. nak minta bantuan nak buat jamu jiran2 sempena raya haji... dah tau fakir miskin x yah lah buat open house.. pergi je lah umah org yg buat open house,.. hehehe yg nie palinh kelakar..
masa dia cakap tuh muke selambe je.. makcik2.. pas tuh x nak ckp, minta pen ngan kerta, nak tulis jer.. aduhaii...
pasal bersamaMU...
dah dua kali bersama mu buat siaran langsung di selangor, dia kate fakir miskin nie x de mendapat mana2 bantuan...
tapi pada hakikatnya, penerima tuh tiap2 bulan dapat bantuan zakat..
tapi kenapa mesti di sorok.. last2 zakat gak yang disalahkan..
tuk membetulkan keadaan, zakat plak yg kene buat sidang akhbar....
tuk bg bukti bahawa dia betul2 dapat bantuan zakat.
kadang2 rasa payah menjadi seorang amil.. besar tanggungjawab nya...
tapi bila di fikirkan bertuah gak jadi amil nie bila kita buat kerja seikhlas mugkin...
tapi kadang2 kene marah gak fakir miskin dgn aku nie..
hehehe
ok sape yg bole bg aku pendapat lagi.. mane tau banyak silap dapi pihak aku.. dan terkasar bahasa ker.. aku bukan nak menyalahkan mane2 pihak, banyak juga kesilapan daripada kami,
tapi aku cume inginkan "peace no war"
p/s: fakir miskin yg betul2 miskin dan menghargai duit zakat je yg x pernah merayu.. akhirnya sekarang dah pun berjaya.. dan bole bayar zakat pendapatan diaorg.. itu yg kami harapkan sebenarnya.. kejayaan anda adalah kejayaan kami juga,... hehehe...
sape nak sambung..

3 comments:

fahrizal said...

good responds...pape pun tq sebb mmberi ulasan ttg ape yg sy tulis...hope for the next time..kite boleh bekerjasama n bertukar-tukar buah fikiran...

maisyah said...

salam..
Baru saya fham karenah sesetengah org kita ni kan..rupanya betul la ada yg malas keja tunggu bantuan zakat ja keja dia...camanalah mau didik minda mereka ni..

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

kita je yg buat terbaik tuk mereka.. tapi mereka x nak ubah nasib diri mereka sendiri...

~ Sambungan coretan BersamaMu ~

sambung dari blog dia,
nak cerita pasal fakir miskin nie... ada mcm2 ragam org miskin...
fakir miskin nie, ada kalanya malu tuk datang minta bantuan, dengan kekangan kerja dan staff yg terhad, kami terpaksa menggunakan ketua kampung, amil masjid, kariah...
masalah pada ketua kampung.... kadang2 mereka memilih bulu mengikut parti masing2.
bila ketua kampung tuh parti PKR, org UMNO dan PAS payah nak terima bantuan...
bila Ketua Kampung tuh UMNO lagi jgn harap PAS and Keadilan nak dapat...
bila aduan diterima baru zakat akan bergerak dan membuat siasatan...
Amil masjid....
selalu nya yg tua2.. bila ditanya ada x fakir miskin di daerah nie...
dia jawab, x de ustaz, semua hidup sempurna, tapi sebenarnya dah x larat nak jenguk2 org kampung yg susah.. kami cume harapkan alamat dan tempat tinggal, itu pn x leh bg kerja sama.
kadang2 tuh bagi sokongan kepada yg x perlu dapat... bile pegawai buat siasatan dirumah, kereta, televisoan, mesin basuh, barang kemas semua disorok..
bila pegawai curiga, mintak dia bukak almari baju(mungkin keterlaluan) tapi yg kami dapat!! kantoi, banyak barang kemas mengalahkan kita yg bekerja... tapi rumah memang buruk dan x terurus.. dan kebanyakan org miskin nie pemalas... dah tau miskin tapi x nak kemas rumah... ada anak dara kat umah tapi wat x reti je... mcm mane hidup diorg nak maju klu anak2 pn bersifat mcm tuh x dididik.. klu mcm tuh pas nie anak dia plak menjadi pelanggan setia zakat..
bila diberi bantuan... bantuan tuh dijadikan sebagai gaji, x nak kerja, alasan sakit.. x mampu bekerja..
bila pegawai buat siasatan mengitip sampai kul 2 ke 3 pagi, duk depan umah mamber main dam haji and daun terub.. sakit ke name nyer tuh, bile kita behentikan bantuan suh dia kerja, buat surat mtak sokongan menteri besar lah, aduh lah.. last2 yg salah zakat gak.. mcm x buat kerja...
berbeza dengan org miskin di bandung... rumah zakat mereka kosong.. x ada org pn..
sedangkan fakir miskin kat sane melambak2 berbanding kat malaysia nie, tapi mereka ada perasaan malu dan lebih rela bekerja..pagi2 dah bangun pergi kerja, bila dah terdesak sangat baru dtg minta..
klu di dini... Allah hai...
sebenarnya x ramai dah fakir miskin kat malaysia nie, terutamanya selangor...
yg datang minta bantuan tuh semua yg entah ape2 entah...
logik tak bantuan yg diminta:
1. minta duit nak balik kampung, x dapat kerja di selangor
bulan depan dtg lg lagi..
2. nak mtak bantuan tuk bayar duit pembantu rumah dia..
klu x nak kuar dari islam..
3. mtak tolong bayar utang ahlong...
sblm pinjam ahlong x nak dtg sini..
4. mintak bantuan perniagaan.. pas tu lingkup..
sbb malas.. tapi modal yg diberi tak tau dia buat ape..
5. mintak bayar bil astro.. ada ka patut.. bile kita x bagi dia kate..
( korang ingat duit zakat babak korang yg punye ke?)
(aku pn jawab duit nie pn bukan babak ko yg punye hehehe dlm hati je k..)
kang kene pelangkong plak.. umah aku pn x de astro beb..
6. minta bantuan bulanan tapi sebenarnya, dia tinggal berdua je,
suami pulak bekerja, batuan rumah sewa dah pn zakat bayar..
nak ape lagi...
7. nak minta bantuan nak buat jamu jiran2 sempena raya haji... dah tau fakir miskin x yah lah buat open house.. pergi je lah umah org yg buat open house,.. hehehe yg nie palinh kelakar..
masa dia cakap tuh muke selambe je.. makcik2.. pas tuh x nak ckp, minta pen ngan kerta, nak tulis jer.. aduhaii...
pasal bersamaMU...
dah dua kali bersama mu buat siaran langsung di selangor, dia kate fakir miskin nie x de mendapat mana2 bantuan...
tapi pada hakikatnya, penerima tuh tiap2 bulan dapat bantuan zakat..
tapi kenapa mesti di sorok.. last2 zakat gak yang disalahkan..
tuk membetulkan keadaan, zakat plak yg kene buat sidang akhbar....
tuk bg bukti bahawa dia betul2 dapat bantuan zakat.
kadang2 rasa payah menjadi seorang amil.. besar tanggungjawab nya...
tapi bila di fikirkan bertuah gak jadi amil nie bila kita buat kerja seikhlas mugkin...
tapi kadang2 kene marah gak fakir miskin dgn aku nie..
hehehe
ok sape yg bole bg aku pendapat lagi.. mane tau banyak silap dapi pihak aku.. dan terkasar bahasa ker.. aku bukan nak menyalahkan mane2 pihak, banyak juga kesilapan daripada kami,
tapi aku cume inginkan "peace no war"
p/s: fakir miskin yg betul2 miskin dan menghargai duit zakat je yg x pernah merayu.. akhirnya sekarang dah pun berjaya.. dan bole bayar zakat pendapatan diaorg.. itu yg kami harapkan sebenarnya.. kejayaan anda adalah kejayaan kami juga,... hehehe...
sape nak sambung..