Sunday, October 17, 2010

~ Penjagaan kuku ~

kuku!...
kenepa korang suke sangat bela kuku panjang...
semalam tuh aku tgok sorag budak tu...
muke punyalah cun.. bile aku tgok kuku dia...
aduhai punyelah kotor... ada itam2 lg...
(itam2 itu adalah campuran daki dan sisa kotoran selepas kamu buang air besar..)
hehehehe..
pas tu mkn punyelah berselera... siap2 jilat2 jari jemari
mengikut susah nabi... aduhai...
ok hari nie aku bg tip sikit tuk korang jaga kuku korang... dan tahu tanda2
warna kuku korang.. tgok sama ada korang ada penyakit atau x...

haaa... ni jari aku... aku x leh b'kuku panjang.. rimas... walaupn kuku aku mcm cawan penyek.. dan jari aku kedut2 sikit... tp yg penting x de sisa2 daki k. uwekssss!!!

Kuku
Kuku adalah keratin protein yang juga boleh ditemui dalam kulit dan rambut. Kuku terbahagi kepada beberapa bahagian:

1.Nail Plate (lapisan kuku paling atas) – Bahagian yang jelas dilihat pada kuku jari dan kaki.
2.Nail Bed dan matrix – Kawasan di bawah kulit kuku (cuticle), bahagian kuku yang tersembunyi ketika proses pertumbuhan kuku.
3.Lunula – Sebahagian daripada matrix dan ia berwarna putih. Berbentuk seperti bulan sabit di bahagian pangkal kuku dan jelas dilihat di ibu jari.
4.Kulit kuku (cuticle) – Tisu yang bertindan antara lapisan pangkal dan bingkai kuku.
5.Lekuk kuku (nail folds) – Lekuk kulit yang membingkai dan menyokong kuku dari tiga arah.

Kuku Rosak
Ada banyak faktor menyebabkan kuku tidak sihat. Selain trauma kecederaan atau tabiat menggigit kuku, jangkitan juga boleh menjadi satu faktor mengapa kuku tidak sihat.
Fungus pada kuku menyebabkan perubahan warna, tekstur dan bentuk kuku. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan perubahan warna dan jika jangkitan itu serius anda mungkin hilang nail plate (lapisan kuku paling atas).
Kuku juga boleh rosak sebagai tanda kaitannya dengan penyakit kronik seperti berikut:

◦Sakit berkaitan hati – Kuku yang berwarna putih
◦Sakit buah pinggang – Kuku yang separuh berwarna pink dan separuh berwarna putih
◦Sakit jantung – Nail bed berwarna merah
◦Sakit paru-paru – Kuku berwarna kuning, tebal dan lambat panjang
◦Kurang darah (anemia) – Kuku berwarna pucat
◦Diabetes – Kuku berwarna kuning dan sedikit kemerahan di pangkalnya


Tip Penjagaan Kuku Tangan dan Kaki

◦Guna losyen tangan lepas selesai membuat kerja rumah seperti membasuh pinggan.
◦Rajin urut cuticles supaya kuku naik dengan baik.
◦Makan banyak buah-buahan dan protein.
◦Ambil makanan tambahan jika rasa pengambilan diet seharian tidak cukup, ia bukan saja untuk kuku tapi untuk seluruh tubuh.
◦Penjagaan kuku kaki dan tangan sedikit berbeza. Kaki haris discrub untuk membuang tumit keras terutama di tumit.
◦Basuh kaki setiap hari menggunakan sabun terutama di celah jari dan keringkan sebaiknya.
◦Jangan potong kuku terlalu pendek dan jangan mengorek cekam kerana ia akan mendatangkan rasa sakit.
◦Jika anda berstokin, tukar setiap hari, jangan pakai stokin yang terlalu ketat atau singkat.
◦Pakai kasut yang sesuai dengan saiz anda. Mereka yang memakai kasut ketat sebenarnya menzalimi kaki sendiri. Kaki yang tersumbat dalam kasut ketat menyebabkan pertumbuhan kuku juga terjejas. Ia akan menyebabkan jangkitan bakteria apatah lagi memakainya dalam masa lama dan kerap.
◦Sesetengah orang cepat berpeluh, justeru pertimbangkan untuk memakai kasut yang diperbuat daripada kulit atau kanvas tapi bukan sintetik. Sandal mungkin sesuai.
◦Bagus jika anda boleh bertukar kasut setiap hari.
◦Sapukan bedak khas untuk kaki.
◦Jika berhadapan dengan masalah cekam yang serius dan membimbangkan, jumpa doktor jangan cuba mengoreknya.

2 comments:

C.A.R.M.I.L.A said...

jgn jelouse kuku ku pun cantik gak... ade yg geram tu beb hehehehe.... lepas nie jd datin ar asyik duk belek kuku jer.. mesti macam PA je lps nie asyik nak kilat kuku... kita wat sauna kuku plak kat ofis ye lps nie.. amboi kuku dah petak nmpk bila oter....?hehehehe

armouris said...

info tentang penjagaan kuku di SIHAT SELALU - Cara Penjagaan Kuku

~ Penjagaan kuku ~

kuku!...
kenepa korang suke sangat bela kuku panjang...
semalam tuh aku tgok sorag budak tu...
muke punyalah cun.. bile aku tgok kuku dia...
aduhai punyelah kotor... ada itam2 lg...
(itam2 itu adalah campuran daki dan sisa kotoran selepas kamu buang air besar..)
hehehehe..
pas tu mkn punyelah berselera... siap2 jilat2 jari jemari
mengikut susah nabi... aduhai...
ok hari nie aku bg tip sikit tuk korang jaga kuku korang... dan tahu tanda2
warna kuku korang.. tgok sama ada korang ada penyakit atau x...

haaa... ni jari aku... aku x leh b'kuku panjang.. rimas... walaupn kuku aku mcm cawan penyek.. dan jari aku kedut2 sikit... tp yg penting x de sisa2 daki k. uwekssss!!!

Kuku
Kuku adalah keratin protein yang juga boleh ditemui dalam kulit dan rambut. Kuku terbahagi kepada beberapa bahagian:

1.Nail Plate (lapisan kuku paling atas) – Bahagian yang jelas dilihat pada kuku jari dan kaki.
2.Nail Bed dan matrix – Kawasan di bawah kulit kuku (cuticle), bahagian kuku yang tersembunyi ketika proses pertumbuhan kuku.
3.Lunula – Sebahagian daripada matrix dan ia berwarna putih. Berbentuk seperti bulan sabit di bahagian pangkal kuku dan jelas dilihat di ibu jari.
4.Kulit kuku (cuticle) – Tisu yang bertindan antara lapisan pangkal dan bingkai kuku.
5.Lekuk kuku (nail folds) – Lekuk kulit yang membingkai dan menyokong kuku dari tiga arah.

Kuku Rosak
Ada banyak faktor menyebabkan kuku tidak sihat. Selain trauma kecederaan atau tabiat menggigit kuku, jangkitan juga boleh menjadi satu faktor mengapa kuku tidak sihat.
Fungus pada kuku menyebabkan perubahan warna, tekstur dan bentuk kuku. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan perubahan warna dan jika jangkitan itu serius anda mungkin hilang nail plate (lapisan kuku paling atas).
Kuku juga boleh rosak sebagai tanda kaitannya dengan penyakit kronik seperti berikut:

◦Sakit berkaitan hati – Kuku yang berwarna putih
◦Sakit buah pinggang – Kuku yang separuh berwarna pink dan separuh berwarna putih
◦Sakit jantung – Nail bed berwarna merah
◦Sakit paru-paru – Kuku berwarna kuning, tebal dan lambat panjang
◦Kurang darah (anemia) – Kuku berwarna pucat
◦Diabetes – Kuku berwarna kuning dan sedikit kemerahan di pangkalnya


Tip Penjagaan Kuku Tangan dan Kaki

◦Guna losyen tangan lepas selesai membuat kerja rumah seperti membasuh pinggan.
◦Rajin urut cuticles supaya kuku naik dengan baik.
◦Makan banyak buah-buahan dan protein.
◦Ambil makanan tambahan jika rasa pengambilan diet seharian tidak cukup, ia bukan saja untuk kuku tapi untuk seluruh tubuh.
◦Penjagaan kuku kaki dan tangan sedikit berbeza. Kaki haris discrub untuk membuang tumit keras terutama di tumit.
◦Basuh kaki setiap hari menggunakan sabun terutama di celah jari dan keringkan sebaiknya.
◦Jangan potong kuku terlalu pendek dan jangan mengorek cekam kerana ia akan mendatangkan rasa sakit.
◦Jika anda berstokin, tukar setiap hari, jangan pakai stokin yang terlalu ketat atau singkat.
◦Pakai kasut yang sesuai dengan saiz anda. Mereka yang memakai kasut ketat sebenarnya menzalimi kaki sendiri. Kaki yang tersumbat dalam kasut ketat menyebabkan pertumbuhan kuku juga terjejas. Ia akan menyebabkan jangkitan bakteria apatah lagi memakainya dalam masa lama dan kerap.
◦Sesetengah orang cepat berpeluh, justeru pertimbangkan untuk memakai kasut yang diperbuat daripada kulit atau kanvas tapi bukan sintetik. Sandal mungkin sesuai.
◦Bagus jika anda boleh bertukar kasut setiap hari.
◦Sapukan bedak khas untuk kaki.
◦Jika berhadapan dengan masalah cekam yang serius dan membimbangkan, jumpa doktor jangan cuba mengoreknya.