Apabila anda membakar roti, sebenarnya da beberapa perkara berlaku. sebilangan sebahagian air di dalam roti akan diserap sehingga membuatkan roti menjadi keringdan ringan. molekul karbohidrat diatas permukaan roti juga akan terlibat dengan reaksi kimia protein sehingga menyebabkan warna nya bertukar menjadi perang. reaksi ini dipanggil maillard dan ia tidak ada kaitan dengan nilai khasiat karbohidrat. yang sebenarnya ia hanya mengurangkan sedikit kualiti protein sahaja....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
~ Bakar Roti Ubah Khasiatnya ~
Apabila anda membakar roti, sebenarnya da beberapa perkara berlaku. sebilangan sebahagian air di dalam roti akan diserap sehingga membuatkan roti menjadi keringdan ringan. molekul karbohidrat diatas permukaan roti juga akan terlibat dengan reaksi kimia protein sehingga menyebabkan warna nya bertukar menjadi perang. reaksi ini dipanggil maillard dan ia tidak ada kaitan dengan nilai khasiat karbohidrat. yang sebenarnya ia hanya mengurangkan sedikit kualiti protein sahaja....
No comments:
Post a Comment